Sligro Food Group ondersteunt VDI-initiatief met Brocade VCS-technologie

In de Nederlandse horecabranche is Sligro een begrip. Met 46 zelf-bedieningsgroothandels, negen bezorggroothandels en een assortiment van ruim zestigduizend artikelen bedient het bedrijf bedrijfsmatige klanten in geheel het land. Sligro voorziet klanten van kwalitatieve food-, non-food- en dagverse producten.

De 46 zelfbedieningsgroothandels van Sligro werken in hun eigen regio. Elke vestiging biedt een landelijk en compleet assortiment. Klanten zijn op elke locatie verzekerd van een sterke mix van A-merken en exclusieve (eigen) merken. Daarnaast maakt Sligro voor de gestroomlijnde bezorging van bestelde goederen gebruik van een fijnmazig regionaal netwerk van negen bezorggroothandels. Ook zijn 130 EMTÉ-supermarkten onderdeel van Sligro.

Centralisatie

Alle vestigingen worden vanuit het hoofdkantoor in Veghel ondersteund. Zo beheert de IT-afdeling de centrale backoffice die is ondergebracht in twee datacenters die op enkele kilometers van elkaar verwijderd staan. “Centralisatie en standaardisatie zijn belangrijke pijlers van ons model”, zegt Maurice van Veghel, CIO van Sligro. “Een centrale aanpak maakt het mogelijk om snel in te spelen op veranderingen en overzicht te houden. Dat betekent dat we altijd zoeken naar op open standaarden gebaseerde technologie.”

VDI

Bij de Sligro Food Group werken in totaal bijna tienduizend mensen. Ruim twaalfhonderd van hen hebben een vaste werkplek met onder meer Office-functionaliteit en andere applicaties. Voor toegang tot de backoffice is lange tijd Citrix gebruikt. Mede naar aanleiding van de end-of-support van Windows XP startte Sligro met een oriëntatie op een nieuwe uniforme desktop. Na onderzoek van de mogelijkheden koos het bedrijf voor een Virtual Desktop Infrastructure op basis van VMware-technologie en hardware van Nutanix. Voor het repliceren van de virtuele desktops zocht Sligro naar een switchplatform dat goed aansloot bij het Nutanix-platform, en dat een goede prijs-kwaliteitsverhouding zou bieden. “Zo moesten we in ieder geval kiezen voor een 10 GbE-switch”, zegt Van Veghel. Daarnaast waren krachtige prestaties en beheergemak belangrijke vereisten.”

Keus voor Brocade

Sligro koos na een oriëntatie voor technologie van Brocade voor het ondersteunen van het VDI-platform. Het bedrijf implementeerde vier Brocade VDX 6740-switches in één VCS-cluster. VCS is door Brocade onder meer ontwikkeld om de netwerkarchitectuur in gevirtualiseerde datacenters te vereenvoudigen. Deze aanpak biedt Sligro volgens Jeroen van Dijk, Manager Infrastructuur & Services bij het bedrijf, verschillende voordelen. “In de eerste plaats bieden deze oplossingen de nieuwste technologie. Brocade loopt sterk voorop op het gebied van switching en virtualisatie. Dat maakt het platform toekomstvast. Verder profiteren we van toegenomen beheergemak doordat de integratie met VMware naadloos mogelijk is. We kunnen met één console de virtuele desktops en het netwerk beheren. Daarnaast biedt de VCS-technologie de mogelijkheid om de verschillende switches als één systeem te tonen in de beheeromgeving. Dat vereenvoudigt het beheer. Brocade biedt al met al slimme technologie waarmee we besparingen kunnen realiseren door effectiever beheer.”

Implementatie

Sligro wist de ingebruikname van de VDI-omgeving soepel te laten verlopen. “In de praktijk bleek de leercurve voor de nieuwe netwerkapparatuur redelijk vlak te zijn”, zegt Van Dijk. “Dat heeft uiteraard te maken met de integratie binnen VMWare en het gebruik van Automatic Migration of Port Profiles (AMPP) voor provisioning. Dit project was weliswaar een strategische beslissing voor wat betreft desktops, maar moet ook gezien worden als opstap voor het verder uitrollen naar een x86-serveromgeving. Kijkend naar het netwerk, heeft de combinatie van Nutanix en VMWare een ‘set it and forget it’-karakter. Dat heeft een positieve impact op onze operationele kosten.”