5 veranderingen dankzij netwerkinnovatie

Het jaar 2013 heeft verschillende historische, technologische momenten opgeleverd. Voorbeelden zijn de Amerikaanse wetenschappers die erin slaagden om een lichaamsdeel te creëren door gebruik van een 3D-printer en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Peter Higgs, nadat het CERN in Genève zijn Higgs Boson had vastgesteld.

Deze voorbeelden illustreren hoe de wereld steeds afhankelijker wordt van technologie. In alle sectoren van de maatschappij – van wetenschappelijk onderzoek tot en met entertainment – hebben IT-netwerken en applicaties een steeds grotere invloed. Als ik in de kristallen bol kijk, zie ik vijf trends voor 2014:

1) Snelle opkomst van Network Functions Virtualization (NFV) en Software-Defined Networking (SDN)

Wereldwijd, maar vooral in Azië groeit de belangstelling voor Network Functions Virtualization en Software-Defined-Networkingtechnologieën
(voor netwerk, virtualisatie, datacenter, storage en infrastructuur). Zij verlaten het onderzoeksdomein en spelen meer en meer een rol in productieomgevingen. Vooral serviceproviders zijn hiermee bezig.

Naarmate het praktische gebruik toeneemt, zal ook de omvang van implementaties toenemen. In de netwerkindustrie leidt dit tot flexibelere, meer open, efficiëntere en meer programmeerbare netwerkinfrastructuuroplossingen op basis van initiatieven als OpenStack en het Open Daylight Project. NFV zorgt daarbij voor nieuwe omzetmogelijkheden voor serviceproviders door managed services in de cloud te brengen. Dat zorgt voor drastische kostenreducties en een veel flexibeler dienstverlening.
Hoewel het wellicht nog te vroeg is voor volledige SDN-implementaties, is het belangrijk om nu al rekening te houden met deze technologie. Wie aan de slag gaat met zijn infrastructuur, moet ervoor zorgen dat deze in de toekomst SDN kan ondersteunen. Een open architectuur is dus cruciaal.

2) Datacenters en cloud-architecturen worden kleiner

Baanbrekende technologieën dwingen bedrijven tot een fundamentele heroriëntatie op hun netwerken. Netwerken zijn kritischer dan ooit voor het leveren van applicaties. Daarom spelen fabrics een steeds crucialer rol in de transformatie van het netwerk. Fabrics zorgen voor betere prestaties, meer netwerkefficiency en een betere benutting van alle resources. De explosie van data dwingt ons ertoe een einde te maken aan het traditionele drielaagse netwerk. Gartner wijst erop dat in 2014 tachtig procent van het netwerkverkeer onderling verkeer tussen servers betreft. De verwachting is dan ook dat bedrijven hun netwerken verkleinen. Ze kunnen profiteren van krachtigere en meer betrouwbare netwerken die de vraag naar meer capaciteit probleemloos opvangen. Ethernet bestaat al veertig jaar, maar blijft zorgen voor een revolutie in networking.

3) De cloud doemt op

Volgens Gartner zorgt de push voor meer persoonlijke cloud-technologieën voor een verschuiving van devices naar services. Een studie van 451 Research voorspelt dat de wereldwijde cloud computing-markt tot 2016 naar verwachting met 36 procent per
jaar groeit. In 2016 zal deze markt goed zijn voor een omzet van 19,5 miljard dollar.
Bovengenoemde cijfers laten zien dat CIO’s zich bewust zijn van nieuwe business- en consumptiemodellen, gebruikersverwachtingen, beveiligingsissues en privacyvragen rond de cloud. Zij zullen de cloud inzetten om groei en innovatie in 2014 mogelijk te maken. De cloud is dan een belangrijke business enabler voor organisaties.

4) De internetrevolutie is nog niet aan haar einde

Robert Metcalfe, uitvinder van Ethernet, zegt dat de kracht van een netwerk toeneemt met het kwadraat van het aantal verbonden nodes. Volgens IDC beloopt de markt van het ‘Internet of Things’ in 2020 8,9 biljoen dollar en zijn er 212 miljard devices verbonden met het internet. Dat zorgt voor een blijvende verandering in netwerken.
Hoewel zorgen over beveiliging en interoperabiliteit blijven bestaan, zorgt het ‘Internet of Things’ in 2014 voor een revolutie in sectoren als de gezondheidszorg, de retail en het transport. Organisaties in deze en andere branches kunnen nu al beginnen met te onderzoeken welke consequenties deze trend voor ze heeft.

5) Big Data worden ‘too big to handle’

Bring Your Own Device (BYOD) en de explosie van data (vooral videocontent) zorgen voor nieuwe uitdagingen. De vraag is of de omvang van data niet te groot wordt en data dus niet meer te hanteren is.
In 2014 gaan bedrijven naar verwachting terug naar de basis. Ze zullen fundamentele vragen stellen over hun datacenterinfrastructuren nu ze tegen enorme datavolumes aanlopen. Die vragen zijn onder meer: wat zijn onze doelen? Verzamelen we de juiste data? Hoe gebruiken we die data om de bedrijfsvoering te verbeteren? Bedrijven die deze vragen niet kunnen beantwoorden, krijgen het in 2014 moeilijk. Dat is nog afgezien van de bedrijven die in 2014 te maken krijgen met een grootschalige netwerkstoring door dataoverload.

Marcus Jewell is EMEA VP bij leverancier Brocade Communications.