Aan de vooravond van een transformatie – de ins en outs van The New IP

Er staan ons als gevolg van The New IP grote veranderingen te wachten. Dit nieuwe netwerkmodel is nog het best te omschrijven als een volledig geüpgraded versie van The Old IP, die helemaal klaar is voor cloud, mobile, social en big data. The New IP bevat zowel hardware als software. Hoe staan we er nu dan precies voor?

Oud versus nieuw

In tegenstelling tot The New IP is zijn voorganger gebaseerd op gesloten systemen. Innovatiecycli lopen vast door hardware die specifiek op dat systeem is afgestemd. Daarbij is het inrichten van netwerk-resources een complexe en arbeidsintensieve zaak. Nog een aantal (negatieve) kenmerken: de interoperabiliteit is beperkt, leveranciers staan centraal in het ecosysteem, kosten zijn hoog en innovatie juist laag.

The New IP staat daar lijnrecht tegenover. In dit nieuwe model zijn open source en open standaarden de basis. The New IP biedt IT de keus tussen het gebruik van op commercial off-the-shelf (COTS) gebaseerde hardware of workload-specifieke commodity-hardware. Het inrichten van netwerk-resources is geautomatiseerd en uit te voeren via een selfservicemodel. Open API’s zijn de sleutel tot interoperabiliteit. Verder staat de klant centraal in het ecosysteem, zijn de CapEx- en OpEx-kosten lager en vindt er innovatie plaats met die in lijn is met de business.

Vier uitgangspunten

The New IP onderscheidt zich op vier essentiële punten.

 

  1. Bewust open

The New IP is open met een doel. Het versnelt namelijk innovatie, beperkt vendor lock-in en verlaagt zowel kosten als complexiteit. Doordat niemand nu al kan voorspellen waar het met The New IP precies heengaat, zijn er vanuit een grote community met innovators zelf componenten en services samen te stellen om zo uitdagingen op nieuwe manieren op te lossen. Combineer dus leveranciers naar hartenlust met behulp van open API’s.

 

  1. Gericht op innovatie en software-enabled

Deze nieuwe aanpak verbetert de time-to-value en de complete customer experience. Software maakt het mogelijk om de programmatische controle over complexe taken te behouden. IT kan zich daardoor weer richten op strategie om de business te laten groeien.

 

  1. Gedreven door het ecosysteem (en de gebruiker centraal)

The New IP kent geen leveranciersbeperkingen. Bedrijven kunnen dus vissen uit een grote vijver vol resources. Zo is beveiliging van een preferred security-leverancier in het netwerk in te bouwen in plaats van het ‘erop te schroeven’ – waarbij netwerkverkeer voor inspectie omgeleid moet worden naar de security appliance.

 

  1. Onder jouw voorwaarden

Enterprise-organisaties zijn met The New IP in staat applicaties maar liefst negentig procent sneller te implementeren en operationele kosten met vijftig procent te verlagen. Allemaal door een datacenternetwerk te veranderen in een voor SDN geschikte Ethernet Fabric. Maar rip & replace is niet noodzakelijk – denk groot en begin gewoon klein.

 

De oogst van de transformatie

Wat zijn de grootste voordelen die netwerken gebouwd op The New IP, met zich meebrengen? Allereerst heb je je datacenter altijd binnen handbereik. Je kunt je workloads hosten en beheren vanuit elke bron – private, publieke en hybride cloud – op basis van zakelijke doelen en policy’s. Dit betekent een verbetering van de efficiëntie, schaalbaarheid en flexibiliteit. En dat maakt de IT- en netwerkorganisatie een betere dienstverlener voor haar interne klanten, leveranciers en partners.

 

Een tweede voordeel is, dat je sneller kunt schakelen en de concurrentie dus altijd een stap vóór kunt zijn. En tot slot is het de gebruiker die profiteert. Alle gebruikers en al hun applicaties kunnen hun eigen netwerk hebben met de diensten en security die zij daarbij specifiek nodig hebben. Het netwerk kan zichzelf steeds aanpassen op basis van device en locatie. Daardoor ben jij in staat de allerbeste user experience te bieden – en dat is toch waar het allemaal om gaat.

 

Rein de Jong, Sr. Regional Sales Manager, Brocade

Eerder gepubliceerd op: www.computable.nl