Software-Defined Networking in Bristol: een ‘smart city’ met open standaarden

Wie niet alleen maar thuiswerkt, kent de ergernis. De spits. In bijna elke grote stad zien we ’s ochtends en ’s avonds steeds hetzelfde beeld: auto’s in een lange rij. Met minimale stoplichtonderbrekingen is enige vertraging te vermijden. Wat dit met netwerken te maken heeft? Veel. Het Britse Bristol heeft zich namelijk ten doel gesteld een ‘smart city’ te worden. De stad kijkt onder andere naar de stoplichtenfasering op basis van de toekomstige verkeersdichtheid. Het netwerk waarover de hiervoor benodigde sensoren communiceren, is van Brocade.

 

Het project is ambitieus, maar het is wel de toekomst. Bristol wil in samenwerking met de universiteit in die stad als een van de weinige Europese voorbeelden een ‘smart city’ worden. En dat niet alleen: bijzonder is dat alle in te zetten technologieën gebaseerd zijn op open standaarden. Of het nu gaat om het meten van de verkeersdoorstroming, het analyseren van het energieverbruik of het verzamelen van sensorgegevens over milieuvervuiling – alle elementen zijn via open standaarden met elkaar verbonden.

 

De infrastructuur van het ‘Bristol is open’-project bestaat uit drie onderdelen: een ondergronds glasvezelnetwerk, een netwerk van sensoren die bijvoorbeeld het verkeer en ook data over het weer registreren, en een draadloos netwerk van zo’n 1,5 kilometer. De hoeveelheid data van dit onderzoeksnetwerk is indrukwekkend: ongeveer 1 terabyte per seconde.

 

Open standaarden en technologieën als SDN en NFV zorgen voor flexibiliteit in het netwerk

‘Bristol is open’ is hiermee – net zoals het project met researchorganisatie CERN in Genève – een voorbeeld voor een innovatief New IP-netwerkdesign. En eveneens net als CERN hanteert Bristol een aanpak gebaseerd op open standaarden en nieuwe technologieën als Software-Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualization (NFV). Hierdoor is Bristol gegarandeerd van een flexibel en stabiel netwerk, dat eenvoudig uit te breiden is en dus toekomstvast is.

De Brocade MLX Router is in het ‘Bristol is open’-project een belangrijk uitgangspunt voor de Traffic Emulator van de Universiteit van Bristol. De Hybrid Port Mode maakt het mogelijk klassieke Multiprotocol Label Switching-routering (MPLS) op één poort te combineren met OpenFlow. Daarnaast zorgen de Brocade VDX Switches voor de basis van de VCS Fabric-technologie, die nodig is voor de vereiste hoge beschikbaarheid en de schaalbaarheid van het netwerk.

 

Bristol is wereldwijd het eerste project dat gebruikmaakt van programmeerbare en open SDN-infrastructuren om het idee van een ‘smart city’ te realiseren. En er zijn al plannen om het netwerk in de komende drie jaar van het stadscentrum van Bristol uit te breiden naar Bath, dat twintig kilometer verderop ligt. De Nederlandse forens profiteert natuurlijk niet meteen van de slimme stoplichtfasering, maar wie weet: misschien staat dit project binnenkort model voor andere steden?

Rein de Jong, Sr. Regional Sales Manager bij Brocade

 

Deze blog werd eerder gepubliceerd op Cloudworks