The New IP – is uw bedrijf er klaar voor?

Een bekend verschijnsel: de technologiesector kent micro- en mega-innovatiecycli. Een microcyclus zien we elk uur, elke dag, elke week en elk jaar. Megacycli doen zich echter veel minder vaak voor: ongeveer eens in de twintig jaar. Op zo’n moment is er sprake van een gigantische omwenteling die niet alleen de technologiesector verandert, maar van invloed is op elk bedrijf in elke branche – een sneeuwbaleffect. En ineens is ons leven dan enorm veranderd.

Het nieuwe tijdperk

Nu staan we aan de vooravond van de volgende megacyclus. Om dat duidelijk te maken, moeten we even terug in de geschiedenis. In de periode van half jaren zeventig tot half jaren negentig van de vorige eeuw was de Systems Network Architecture (SNA) de basis voor de eerste bedrijfsinnovaties – door IDC ‘het eerste platform’ genoemd. Daarna volgde het client-server-model met als netwerk LAN/WAN – het tweede platform. Toen begon ook de verschuiving naar IP-netwerken. Het internet had destijds wereldwijd zestien miljoen gebruikers en er waren zo’n 2.700 websites. Inmiddels zijn die aantallen gestegen tot twee miljard internetgebruikers en één miljard websites. En de hoeveelheid data groeit nog elk jaar met meer dan vijftig procent. Oftewel: nu breekt het tijdperk aan van het derde platform. Cloud, mobile, social, big data – allemaal kenmerken van deze periode. Aan de ene kant zorgen ze voor heel veel nieuwe mogelijkheden. Aan de andere kant is IT nu complexer dan ooit.

The New IP transformeert IT

Veel bedrijven zien dat hun netwerkarchitectuur verouderd is: zij kan de eisen die gebruik van de cloud daaraan stelt, niet aan. Zo’n IP-netwerk wordt anno 2015 The Old IP genoemd. The New IP is nu in opkomst – het oude netwerkmodel in een nieuw jasje. De belangrijkste kenmerken: bewust open, gericht op innovatie, software-enabled en het ecosysteem als uitgangspunt. Belangrijk is ook dat The New IP op elke gewenste manier in te voeren is, in een tempo dat past bij uw organisatie. The New IP levert u verschillende voordelen op. Het datacenter is altijd en overal bereikbaar. Uw workloads zijn te hosten en te beheren vanuit elke source (private, public en hybrid cloud) op basis van zakelijke doelstellingen en policy’s. En dat maakt u een nog betere dienstverlener voor interne klanten, leveranciers en partners. Daarnaast bent u met The New IP in staat sneller te schakelen en efficiënter te zijn dan uw concurrenten. Het helpt innovatie te versnellen en operationele overhead te verminderen. Bovendien staan uw gebruikers centraal bij The New IP. Alle gebruikers en al hun applicaties kunnen hun eigen netwerk hebben met hun specifieke services, kwaliteit en security. Daardoor biedt u de meest hoogwaardige en kosteneffectieve user experience.

Kortom: The New IP is een modern netwerk dat gebouwd is op uw voorwaarden, waarmee u nieuwe stappen kunt zetten op weg naar revolutionaire resultaten.

 

Aan de slag in het datacenter

Maar waar begint u? Als u, net als vrijwel iedereen, uw compute-omgeving gevirtualiseerd hebt, moet u uw VM’s kunnen volgen en monitoren, en moet u kunnen troubleshooten. Een lastig probleem met The Old IP-netwerken, maar The New IP laat uw huidige gevirtualiseerde omgeving zelfs beter draaien.

Een The New IP-netwerk heeft twee basiscomponenten: de onderlaag en de bovenlaag. Laten we met die eerste beginnen. Een goede onderlaag is essentieel voor een agile bedrijf. Ethernet fabrics zijn de meest aanbevolen onderlaagarchitecturen – door bedrijven als VMware, Cisco en Brocade, om er slechts een paar te noemen. Voor welke fabric u ook kiest, hij moet in ieder geval beschikken over de volgende vijf eigenschappen.

  1. True democracy. Mix-en-match van devices met verschillende capaciteiten en ontwerpen moet mogelijk zijn. Daarom is het ook van belang dat elke switch gelijk is aan welke andere switch dan ook.
  2. Distributed intelligence. Een fabric kan de kenmerken van de poorten in het netwerk voor u verzamelen en zorgt ervoor dat u de workloads kunt verplaatsen zonder handmatige netwerkherconfiguratie.
  3. Native automation. Fabrics moeten van de grond af gebouwd worden. Dat maakt ze vijf tot tien keer sneller te implementeren dan losse elementen. Bovendien levert dit u veel extra mogelijkheden op, zoals AMPP, zero-touch provisioning voor VM’s en self-configuratie.
  4. Absolute persistence. Dit betekent het optimaliseren en maximaliseren van de traffic flow in de fabric. Of u nu een poort verliest of een hele switch, de fabric reageert realtime.
  5. Speed. Er is geen compromis tussen schaal en latency. Fabrics kiezen automatisch en continu de meest efficiënte route. Doordat er bij een fabric altijd meer dan één node is, kunt u niet gedwongen worden te kiezen tussen schaal en latency als u extra nodes nodig hebt. Een fabric helpt u snel op te schalen.

 

De bovenlaag bouwen

Maar de fabric op zich is niet genoeg als u uw compute-infrastructuur gevirtualiseerd hebt. De bovenlaag van het netwerk begint bij Netwerk Functions Virtualization (NFV). Routers, switches, firewalls, load balancers, Application Delivery Controllers (ACD’s) en andere fysieke apparatuur met softwareversies die draaien op x86-hardware – NFV transformeert alles. Daarnaast vermindert NFV de CapEx en OpEx, en zijn resources eenvoudig op en af te schalen als dat nodig is. En met NFV worden services mobiel. U kunt alle netwerkservices die een gevirtualiseerde applicatie nodig heeft, naast de VM op dezelfde server plaatsen. Netwerkverkeer tussen applicaties en NFV-services hoeven de server niet te verlaten, waardoor u de hoeveelheid noord/zuid-verkeer vermindert en uw kosten drastisch verlaagt. Ook is het mogelijk beveiliging te verbeteren door een virtuele firewall-security-laag aan elke applicatie te koppelen.

Wat u ook nodig hebt, is Software-Defined Networking (SDN). Daarmee hebt u de tools om de netwerkservices en -infrastructuur te beheren, of ze nu gevirtualiseerd zijn of niet. OpenDaylight is een open source-SDN-initiatief waarmee u resources visualiseert, controleert, inricht en centraal beheert. Verder stelt het u in staat zicht te houden op het netwerk en zo op een geautomatiseerde manier dynamisch in te spelen op traffic flows.

Onderlagen, bovenlagen, datacenter-fabrics – met zoveel verschillende manieren om uw reis naar The New IP te beginnen, is het aan u welke u precies kiest. Elke component – op zichzelf of in een combinatie – zorgt in ieder geval meteen voor toegevoegde waarde voor uw organisatie.

Rein de Jong, Sr. Regional Sales Manager, Brocade

Eerder gepubliceerd in: Cloudworks